Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Ε.Ο.Ζ. ή ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ; *

Η ΕΟΖ (Ειδική Οικονομική Ζώνη) είναι μια γεωγραφική περιοχή, όπου οι οικονομικοί όροι λειτουργίας, το εργασιακό καθεστώς και ο τρόπος διοίκησης δεν υπόκεινται στη εθνική νομοθεσία. Η δημιουργία τους αποσκοπεί στο να υποδεχτούν ξένες επενδύσεις ή να συγκεντρώσουν δραστηριότητες οικονομικές υπό ειδικό προνομιακό καθεστώς φορολογικής, εργασιακής και διοικητικής ασυλίας.
Ας ξεχάσουμε όμως για λίγο την έννοια ΕΟΖ.
Ας μιλήσουμε για Προτεκτοράτο.
Σε ποιες περιοχές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να δημιουργηθεί προτεκτοράτο;
Θα μπορούσε να δημιουργηθεί εκεί όπου ο λαός έχει εξαθλιωθεί και ο μισθός είναι πάρα πολύ χαμηλός. Όπως δηλαδή συμβαίνει στην Ελλάδα. Επομένως ή στα νησιά που περιβάλλονται από διεθνή ύδατα ή στα βόρεια σύνορά μας.
Μέχρι τώρα βόρεια σύνορα θεωρούσαμε μόνο τον Έβρο. Στην πραγματικότητα βόρεια σύνορα είναι από την Θεσπρωτία ως και τον Έβρο. Οι νομοί που βρίσκονται στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή γειτνιάζουν με περιοχές που έχουν τα ίδια μισθολογικά χαρακτηριστικά με εμάς (ήταν ρητός στόχος του μνημονίου) επομένως μπορούν να αξιοποιηθούν ως προτεκτοράτο.
Σήμερα που μιλάμε έχει πουληθεί η «Δωδώνη» αλλά και η «Εγνατία Οδός». Η Εγνατία είναι ο δρόμος εκείνος που διασχίζει όλους τους νομούς των βορείων συνόρων μας εξασφαλίζοντας την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων που θα παράγονται στις περιοχές αυτές και θα μεταφέρονται στις χώρες της ΕΕ χωρίς μεσολάβηση ελληνικού τελωνείου. Γι’ αυτό και στα σύνορα. Επιπροσθέτως οι κύριες πλουτοπαρωγικές πηγές της χώρας όπως λιγνίτης (ενέργεια), πετρέλαιο (καναδική εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον), χρυσός (ορυχεία Χαλκιδικής) βρίσκονται στις περιοχές των βορείων συνόρων μας.
Στις περιοχές όμως αυτές υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Η Εκκλησία, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της περιουσιακά στοιχεία, γη και κληροδοτήματα. Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο ότι η μητροπόλεις των περιοχών αυτών υπάγονται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και όχι στην Εκκλησία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι υπόκεινται σε ένα διαφορετικό νομικό πλαίσιο από το ελληνικό δίκαιο ή το δίκαιο που έχει επιβληθεί στη χώρα μας λόγω μνημονίου.
Εφόσον δεν ταυτίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εντός του ελληνικού δημοσίου περιουσιών και της εκκλησιαστικής περιουσίας ώστε να μην μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 17, παράγραφος 4 του Συντάγματος (αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ του δημοσίου), συνεπάγεται ότι ΕΟΖ δεν μπορούν να δημιουργηθούν όπως τουλάχιστον το παρουσιάζει ο κύριος Χατζηδάκης.
Ο κύριος Χατζηδάκης φυσικά και γνωρίζει τους περιορισμούς αυτούς. Γι΄ αυτό και συνάντησε πρόσφατα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κκ Ιερώνυμο ο οποίος και δήλωσε ότι θα βοηθήσει από την πλευρά του για την έξοδο από την κρίση. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης. Τέλος να τονίσω ότι πολύ πρόσφατα στις 5/10/2012, εξελέγη ως νέος μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης ο υποψήφιος που υποστηριζόταν από τον Αρχιεπίσκοπο.
Αν η Εκκλησία θελήσει, χάριν του εθνικού συμφέροντος, να παραχωρήσει προς εκμετάλλευση (έναντι ποιου αντιτίμου;) τις εκκλησιαστικές γαίες τότε δεν θα έχουμε ΕΟΖ αλλά Προτεκτοράτο.

*Tων Θάνου Αθανασιάδη & Κωνσταντίνου Νάκκα
(Δημοσιεύθηκε στην ομάδα Fill The GAP στις 23 Οκτωβρίου 2012,
https://www.facebook.com/groups/425598577486995)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...