Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Περί διαθέσεων υποθέσεις *



Δε θα ήθελα ποτέ να γράψω κάτι, ανήμερα 21ης Απριλίου. Αναγκάστηκα να αφήσω τη μέρα να περάσει. 

Έτσι πέρασε και το Πάσχα. 
Χρόνια πολλά σε όλους, πλην του Ιούδα.

Πλην   κ ά θ ε   Ιούδα.

Υπάρχει ένα θεματάκι αυτές τις μέρες. 
Εκλογές έρχονται και δεν κινείται φύλλο.

Οι υποψήφιοι για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα έπρεπε να έχουν πάρει φωτιά. 
Δεν έχουν πάρει. 

Μήπως φταίει που ο κύριος Υπουργός, Γιάννης Μιχελάκης, Μεγάλη Πέμπτη ανήμερα, έβγαλε την Εγκύκλιο 6/2014, εις εφαρμογήν του άρθρου 10 του Νόμου 4239/2014; Ας τη δούμε. Λέει λοιπόν ο κύριος Υπουργός:

"Σας γνωστοποιούμε ότι στο ΦΕΚ Α` 43 δημοσιεύθηκε ο νόμος 4239/2014 «Δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και άλλες διατάξεις». Με τις διατάξεις του άρθρου 10 του υπόψη νόμου, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές καθώς και θέματα ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών.
Ειδικότερα:
Α. Ρυθμίσεις που αφορούν τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές
Α1. Ημερομηνία διενέργειας δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 4239/2014 για τις ημερομηνίες διενέργειας δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ορίζεται ότι στις 18 Μαΐου 2014 θα διενεργηθεί η ψηφοφορία («α΄ γύρος») για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του ανωτέρω νόμου, με τις οποίες αντικαταστάθηκαν τα άρθρα 9 και 114 του ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α΄ 87).
Η ψηφοφορία για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα διενεργηθεί την Κυριακή 25 Μαΐου 2014.
Την ίδια ημέρα θα επαναληφθεί η ψηφοφορία («β΄ γύρος») στους δήμους ή στις περιφέρειες στους οποίους δεν αναδείχθηκε επιτυχών συνδυασμός την προηγούμενη Κυριακή.
Α2. Προεκλογική περίοδος
Με τις ανωτέρω διατάξεις ορίζεται επίσης ότι η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αρχίζει πλέον με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο προκηρύσσονται οι εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που έχει σημασία ιδίως όσον αφορά την εκκίνηση των προθεσμιών που προβλέπονται από τις διατάξεις του αρ. 68 του π.δ. 26/2012, κατά την έκταση που αυτές εφαρμόζονται αναλόγως στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του αρ. 10 του ν. 4239/2014".

Λέει κι άλλα ο κύριος Υπουργός, αλλά όχι τόσο επίκαιρα και καίρια συνάμα.

Το άρθρο 10 του Ν. 4239/2014 το βλέπετε στην εικόνα από κάτω:



Κάντε εσείς τον κόπο να διαβάσετε το κείμενο. 
Άλλοι, πιο έξυπνοι και πιο σημαντικοί από σας, κατά πώς οι ίδιοι διατείνονται, δεν το έκαναν.

Ή το έκαναν;


Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι κανείς δεν έχει πει τίποτε ως τα τώρα και ίσως αυτό είναι ένα ζήτημα, ίσως γεννά κι ένα άλλο:


Τι θα συμβεί, αν κάποιος πει ότι δε μπορούν να γίνουν εκλογές, θέτοντάς το στη βάση ότι για τις δημοτικές εκλογές η προεκλογική περίοδος είναι μικρότερη του μηνός και πάντως μικρότερη από την αντίστοιχη μηνιαία προθεσμία που έχει ακόμη τη δυνατότητα να τηρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκδίδοντας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, για τις Ευρωεκλογές;


Ποιος θα το πει;


Να το πει ο Πρωθυπουργός μάλλον δε γίνεται, επειδή οι Υπουργοί του εντέλλονται με βάση την τελική του συναίνεση.


Άρα το Προεδρικό Διάταγμα που αφορούσε στην τήρηση της μηνιαίας προθεσμίας για τις δημοτικές εκλογές, δεν πήγε "στην ώρα του" για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βάση την επιθυμία του Πρωθυπουργού.


Γιατί όμως εξεδήλωσε τέτοια επιθυμία ο κύριος Πρωθυπουργός;


Να το προσυνεννοήθηκε με τους συγκυβερνητικούς του εταίρους;


Να συμφώνησαν κι εκείνοι;


Είχαν να ωφεληθούν κάτι; Εκλογές είναι. Ό,τι μπει στην κάλπη - εκφραστή της λαϊκής βούλησης, θα βγάλει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα, έτσι δεν είναι;


Πάντως, το ένα ερώτημα απαντήθηκε:

Δεν κουνιέται φύλλο, επειδή δεν προβλέπεται, κατά πώς τα λέγανε και οι καραβανάδες με τον 20-1 υπό μάλης.

Με απλά λόγια, νομίζω ότι στα δημοτικά ζητήματα δεν υπάρχει προεκλογική περίοδος, επειδή δεν έχει υπογραφεί το αντίστοιχο και προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα.


Είναι ενδεικτικό του ότι κανείς δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία του πράγματος το γεγονός ότι έχουν ανοίξει εκλογικά κέντρα της κυβερνώσας συμπαράταξης, τα οποία διαλαλούν την πραμάτεια τους, χωρίς να σκεφθούν ότι αυτή ακριβώς είναι η έννοια της προεκλογικής περιόδου: φέιγ βολάν, παράτες, υποσχέσεις, διακοσάρια και ούτω καθ' εξής.


Το ίδιο ισχύει και για την Αξιωματική Αντιπολίτευση και τους λοιπούς σχηματισμούς, οι οποίοι θα αποτελέσουν το νέο Καλλικρατικό αυτοδιοικητικό χάρτη της Χώρας, εάν ήθελε υπάρξει τέτοιος.


Στα σενάριά μας τώρα:


Α.  1. Υποτεθήσθω ότι οι φίλα προσκείμενοι στο συγκυβερνητικό στρατόπεδο συντρίβονται. Ποιον χαλάει να ακυρώσει τις εκλογές; Μην τους μαλώσουν που ξεχάστηκαν να τηρήσουν την προθεσμία;

  2. Ναι, αλλά η 25 Μαΐου θα έρθει ως καταπέλτης. Με συντριβή την πρώτη Κυριακή, η δεύτερη θα είναι μνημόσυνο. 

Έτσι πάντως ισχυρίζεται ένας  Υπουργός της Κυβέρνησης, πάντως.

Και μάλιστα το υποστηρίζει.



Γιατί όμως δεν πρέπει να συγχέονται τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών με τις Εθνικές Εκλογές;

Τι έγινε στις πρώτες Εθνικές Εκλογές του Μαΐου 2012;
Τι άλλαξε στις δεύτερες Εθνικές Εκλογές του Ιουνίου του 2012;

Κι ακόμη περισσότερο, σήμερα γιατί δε γίνεται καμία κουβέντα για το ζήτημα των Δημοτικών Εκλογών;

Φανταστείτε ότι το Προεδρικό Διάταγμα 58/2014 για τις Ευρωεκλογές εν τέλει βγήκε στην ώρα του. Για τίποτε άλλο δεν πήρε τ' αυτί μου ή το μάτι μου τίποτε. Μπορεί, βεβαίως και να κάνω λάθος.




Κι αν δεν κάνω;

Β. 1. Υποτεθήσθω τώρα ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και ενεργοποιεί το μηχανισμό προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Τότε η διαβόητη μονταζιέρα θα επιτεθεί (σχηματισμός: γιουρούσι, με καμινάδες και σκληρά φάουλ) και θα αποκαλέσει δειλούς, κιοτήδες και αφοδευτάς τους αντιπολιτευόμενους, αφού "τάχα μ' τους μάραναν η μια και οι δυο μέρες. Τι ανάγκη είχανε, αφού τη νίκη την είχαν τάχα μ' στο τσεπάκι;".
 2. Αν έχει έτσι, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, έχει καταστεί όμηρος των βουλήσεων του κυρίου Πρωθυπουργού - σε επίπεδο νομοθετημάτων και προθεσμιών πάντα. Δεν είναι δυνατόν να μιλήσει, αφού επικοινωνιακά θα καταβαραθρωθεί από την ισχύ των συντονισμένων Μέσων μαζικής Ενημέρωσης. 

Γ. Κι αν το αντιληφθεί κάποιος "μικρός"; Κάποιος "ανεξάρτητος"; Κάποιος που δεν το 'χει σε τίποτε να χαλάσει τη μαγιά και να σπάσει τον αρραβώνα; Αυτόν ποιος θα τον σταματήσει; Ίσως όμως ο υποθετικός ανεξάρτητός μας δεν είναι και τόσο ανεξάρτητος. Ίσως να παίζει ένα καλό "χαρτί", να βολευτεί κι εκείνος - επιτέλους - σε κάποιον από τους μεγάλους συμπορευτάς. Κάτι τέτοια ακούστηκαν πρόσφατα - κι ας μην έχουμε επίσημη προεκλογική περίοδο.


Αρκετά. Ας δούμε τα σενάριά μας.


Κατ' αρχήν θα πρέπει να δούμε εάν είναι πια τόσο σπουδαία αυτή η υπόθεση με τις προθεσμίες.


Ίσως να είναι λίγο σπουδαία, σε ατομικό επίπεδο: Βλέπετε, η προεκλογική περίοδος εμποδίζει διορισμούς, προσλήψεις και άλλα τινά. Και σήμερα ακόμη διορίζεις και διορίζεσαι, που λέει ο λόγος. 


Ίσως να είναι κι άλλο λίγο σπουδαία η τήρηση των προθεσμιών, αφού, έως και αυτή τη χρονική στιγμή, την οποία διανύουμε, δεν είχαμε στο παρελθόν παρόμοιο προηγούμενο. Το λέγαμε "ευλαβική τήρηση της Δημοκρατικής διαδικασίας". Δεν πρέπει να ήταν και τόσο σπουδαία πάντως σαν διαδικαστική πράξη, ούτε τόσο δύσκολη. Μια υπογραφή και μια ανακοίνωση. Ούτε ξεχνιούνται αυτά, είμαι βέβαιος, έχω εμπιστοσύνη στη μνήμη και τη γνώση του νομικού επιτελείου  της Κυβερνήσεως.


Κατά δεύτερον, θα πρέπει να εξετάσουμε αν χάνουμε καμιά άλλη προθεσμία, την ώρα που χάνουμε αυτήν την προθεσμία.


Να ένα που μου ήρθε στο μυαλό: Αυτή τη στιγμή, αν προκηρυχθούν Εθνικές Εκλογές, η λίστα των εκλεγμένων βουλευτών του Σύριζα έχει μειωθεί δραματικά. Το δυνατό Ευρωψηφοδέλτιο και οι αντίστοιχοι δημοτικοί θώκοι έχουν υποψηφίους επιπέδου κορυφής.


Δεν το αντιλαμβάνεται αυτό ο κύριος Πρωθυπουργός;  Υπάρχει περίπτωση να συνιστά αυτό το σκεπτικό μέρος του πολιτικού του σχεδιασμού; 

Ο ίδιος επέλεξε να δώσει χρίσμα σε κάποιες υποδεέστερες υποψηφιότητες, ενώ ταυτόχρονα έδωσε την υποστήριξή του  - μέσω των δικών του τοπικών βουλευτών - στους υποψηφίους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της ΔΗΜ.ΑΡ., όπου αυτή εισέτι υφίσταται υποχθονίως ραδιουργούσα. 


Φανταστείτε ότι, με εξαίρεση το σκληρό πυρήνα της τελευταίας, πλείστοι όσοι - ακόμη και πρώην υποψήφιοι βο(υ)λευτές) - της σκαιάς ομαδούλας τους, δηλώνουν μετανοήσαντες και προσεγγίζουν τα παλιά φιλαράκια. 
Πολλές φορές γίνονται και αποδεκτά τα έωλα ανθυπεπειχειρήματά τους, επειδή υπήρξε τάχατες ειλικρινής μετάνοια! 
Φαιδρόν, όσο κι επικίνδυνο, επειδή ο κύριος Πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος τη σπουδαία δυνατότητα να εισάγει σπιούνους εντός του στρατοπέδου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πράττει τα μάλα, ώστε να γίνουν χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, μακριά από τα μάτια της Κουμουνδούρου, οι εισαγωγές σάπιου κρέατος επί της βάσει της  - κακώς νοούμενης  - "συντροφικής" ανοίας.

Το τρίτο σενάριο έρχεται να επιρρώσει τα δύο προηγούμενα:

Για να δούμε, πόσο μακριά από την πραγματικότητα σας φαίνεται αυτό;

Ο κύριος Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα από την ατυχή του απόπειρα να εξαρθρώσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οποίο συναγελάζεται με όποιον τύχει, προκειμένου να διασωθεί. 
Ο κύριος Αντιπρόεδρος κρατάει δεμένους πισθάγκωνα τα μίζερα υπό επεξεργασία προς ποινική δίωξη κομματικά στελέχη του. 
Ο κύριος πρώην Πρωθυπουργός του αυτού κόμματος κάνει επιθέσεις εκ του συστάδην στα εναπομείναντα, διατεινόμενος ότι αυτός ήταν ο αληθής Μεσσίας, παραβλέποντας μόνον το πρόβλημα των μνημονίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο ο ίδιος μας εισήγαγε. 
Η ΔΗΜ.ΑΡ. το κλωθωγυρίζει, ψάχνοντας τρόπους και εύσχημες δικαιολογίες, για να αποφύγει την ανυπαρξία και να διατηρήσει τα λαμόγια της σε θέσεις ευθύνης προς το σκοπό της σωτηρίας του λαουτζίκου. 
Ο κύριος Πρωθυπουργός έχει γίνει απολύτως αντιληπτός από τους ΝεοΔημοκράτες, όλοι πλέον γνωρίζουν ότι απεργάζεται σχέδιο αποδόμησης και διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας, εξοβελισμού των καραμανλικών και απόλυτης κυριαρχίας αυτού του ιδίου και των θιασωτών της επιχείρησης "λιώσιμο αστικής μεσαίας τάξης επ' ωφελία των πέντε δέκα φίλων και συνεργατών της Πολ.Αν". Λογικό κι επόμενο να αντιδράσουν και να προσπαθούν - ήδη αυτή τη στιγμή - να απεγκλωβιστούν από το άρμα του και να προσεταιριστούν τον προηγούμενο αρχηγό της παράταξής τους.

Πού οδηγεί αυτό τον ίδιο; 
Πού οδηγεί τον Υπουργό του επί των Οικονομικών;
Πού τα μαντρόσκυλα που έχουν υποσχέσεις για δόξες και τιμές;

Υπάρχει λύση;

Η παύση πληρωμών. Αυτή είναι η μόνη λύση.
Η απειλή παύσης πληρωμών.
Αυτή είναι η σωστή λύση.

Ώστε να το βουλώσουν όλα τα στόματα.
Ώστε να ψηφίσουν σωστά όλοι.
Ώστε να υποχρεωθούν σε Κυβερνήσεις Εθνικής Σωτηρίας.
Ώστε να ξεχαστούν οι κουταμάρες περί αλλαγής Πρωθυπουργού χωρίς εκλογές, όπως το τραγικό για το δικό μας Πρωθυπουργικό θώκο παράδειγμα της Ιταλίας. Γιατί άλλο είναι να εξυπηρετείς συμφέροντα και άλλο τη δική σου προσωπική ματαιοδοξία, εκδικητικότητα και φιλαυτία.

Πώς όμως να φτάσεις να επιτύχεις να υποχρεωθεί ο λαουτζίκος να μη μαυρίσει τους τυχάρπαστους, αλλά να συρθεί δημοκρατικά στο ευκταίο για τον κύριο Πρωθυπουργό αποτέλεσμα;

Πρώτα να πείσεις τους πάντες ότι, εάν καταβαραθρωθεί η κυβερνώσα συμπαράταξη στις Ευρωεκλογές, θα πέσει η Κυβέρνηση.
Μετά να πείσεις του πάντες ότι οι Δημοτικές θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για τη μεγάλη επέλαση.
Κατόπιν να αφήσεις τις Δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες πρόσκεινται φίλα προς εσένα, να κάνουν ό,τι κατέβει στου καθενός το κεφάλι.
Έπειτα να αφήσεις να παίζει το σενάριο ότι οι ΠΑΣΟΚοι θα πρέπει να συγκυβερνήσουν, γεννώντας ολοένα και περισσότερη δυσφορία στους κόλπους της δικής σου παράταξης.
Στη συνέχεια να αφήσεις τους κρυφομουλωχτούς - ΠΑΣΟΚους και ΔΗΜΑΡίτες να εκτεθούν σε ψηφοδέλτια "νίκης".

Και όλα αυτά να φροντίσεις να τα δει κάθε τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ.
Να κάνεις το τοπικό στέλεχος να νιώσει δυνατό για αυτοδύναμη κάθοδο.
Να του γεμίσεις το κεφάλι σε τοπικό επίπεδο ότι "δεν ξέρω τι κάνουνε αλλού, εδώ εμείς κάνουμε πια κουμάντο, άσε τους συνασπισμούς πολιτών, θα πάρουμε το αίμα μας πίσω και θα διαφεντέψουμε την πόλη μας". 
Κι ας έλεγε άλλα το ιδρυτικό Συνέδριο του  - μόλις - περασμένου θέρους. 
Ας μιλούσε για άνοιγμα επί κοινών θέσεων. "Αυτά είναι για τους ηττοπαθείς". 

Να του γεμίσεις το κεφάλι, του κάθε τοπικής εμβελείας μικροκομματικού στελέχους, ότι ο Αρχηγός της παράταξης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Αρχηγός του, σφάλλει. 

Ότι αυτός έχει τη λύση.

Και να τον αφήσεις να πάει να τη βρει στις κάλπες που δεν έρχονται.
Στις κάλπες, για τις οποίες δεν έχει υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα.
Να τον υποχρεώσεις να καταπιεί την αντιδημοκρατική συμπεριφορά, για να μην τον αποκαλέσουν ηττοπαθή. 

Και μετά να περιμένεις.

Είτε το πρώτο συμβεί είτε το δεύτερο, να είναι το ίδιο:

Είτε οι δημοτικές εκλογές να έρθουν μεσουρανούσης της ουτοπίας ότι η νικηφόρα παράταξη θα είναι του "καθαρού" ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συνασπιστούν όλοι οι υπόλοιποι και να σε πάρουν στη δεύτερη Κυριακή, αφού θα έχουν αποφύγει τη συντριβή.

Είτε οι δημοτικές εκλογές να μη γίνουν, λόγω του τυχαίου σφάλματος και της αβλεψίας να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.

Να μετατεθούν ελαφρά.
Τόσο, ώστε να φτάσουμε στην ημεροχρονολογία πληρωμής και συντάξεων.
Και να μην υπάρχει σάλιο.
Και να παραδεχθείς, με το σθένος και την παρρησία που σε χαρακτήριζε ανέκαθεν ως πολιτικό άνδρα, ότι  - δυστυχώς - οι υπολογισμοί του ΙΟΒΕ οδήγησαν τον ΟΟΣΑ να σκεφτεί να κάνει έναν απλό συμψηφισμό στο εξωτερικό χρέος με το πρωτογενές πλεόνασμα.
Αυτό κι αν είναι εργαλείο.

Αλλά με αυτό το εργαλείο, δυστυχώς να πρέπει να ξαναδανειστούμε.
Αλλά να συμβαίνει να πρέπει να μας δανείσουν οι "αγορές" ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Και οι δυο τους να θέλουν εγγυήσεις πολιτικής σταθερότητας.
Μην και τα δώσουν στους κομμουνιστάς!!

Κι εσύ να θέλεις να πληρωθείς το μηνιάτικο.

Κι εσύ να ξέρεις ότι η κυρία Καγκελάριος της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας (έναντι Ουκρανίας) θα εγγυηθεί την καλή εκτέλεση της νέας δανειακής σύμβασης, εάν - και εάν μόνον - έχει δικό της παιδί στο θώκο.

Κι εσύ να ξέρεις ότι, μπορεί να μη γίνεται Συντακτική Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενσωμάτωση του γερμανικού χρέους στον προϋπολογισμό, αλλά μπορεί να γίνεται να χρωστάς κι άλλα, τα οποία θα πάρεις, εάν ψηφίσεις ΠΟΛΑΝίτες, ώστε να μη χάσει την καρέκλα ο κύριος Πρωθυπουργός.

Κι εσύ να μπορείς δημοκρατικά και με διάφανες διαδικασίες να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα ενώπιον Θεού και Ελλήνων και να μαυρίσεις τους ΠΑΣΟΚους, του ΠΟΛΑΝίτες, τους κακούς και τους φταίχτες.

Αλλά να πρέπει και να ταΐσεις την οικογένεια.

Τι θα κάνεις;

... έτσι, από απορία ρωτάω.


*του Θάνου Αθανασιάδη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...